0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Defne yaprağının faydaları nelerdir, defne yaprağı neye iyi gelir?

Güzellik sırlarından biri olan defne yaprağı, güçlü bir bakteri ve mantar öldürücüdür. Bu yüzden hem vücut hem de cilt hastalıklarının tedavisinde tercih edilir. Ayrıca ev de de özellikle sinek, böcek ve pireleri engellemek için kullanılır. Her alanda faydalı olan defne yaprağı hakkında merak edilenler ve faydaları nelerdir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Latincesi Laurus Nobilis olarak bilinen defne bitkisi yaygın olarak Akdeniz ve Avrupa’nın güney bölgelerinde yetişmektedir. Özellikle yemeklere harika bir tat katan defne yaprağı hoş koku ve aroması ile birçok kişinin severek kullandığı bir bitkidir. Defne yaprakları eski zamanlardan beri karaciğer, mide ve böbrekle ilgili sorunları tedavi etmek için kullanılmıştır. 

Yemeklerde ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan defne yaprakları, sindirim sağlığının, solunum koşullarının, saç sağlığının, kalp sağlığının iyileştirilmesi, kanserin önlenmesi, kaygı ve stresin azaltılması, diyabet yönetimine yardımcı olmak gibi pek çok fayda için kullanılmıştır.

Defne yaprağının faydaları nelerdir?

Defne yaprağının faydaları nelerdir?
  • Defne yaprağı üst solunum yolları hastalıkları için çayı yapılarak tüketilir. Yüksek analjezik özelliği olan defne yaprağı boğaz enfeksiyonuna neden olan hücreleri azaltır. Balgam söktürücü etkisi ile boğazları temizler. Bir bardak suyun içine 2 defne yaprağı atıp 5 dakika kaynatın. 1 dakika bekledikten sonra süzüp içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyip tüketiniz. 
  • Yüksek ateşlenmeler esnasında 5 bardak suyun içerisine 10 tane defne yaprağı atıp kaynatın. Daha sonra soğuyan suya temiz bir bez parçasını bu suya batırıp göğüs, ense ya da alnınıza koyun yarım saatte bir değiştiriniz. 
  • Besin atıklarından kaynaklı böbreklerde oluşan taşların düşürülmesinde de defne yaprakları oldukça etkilidir. kaynar suyun içine 4 yaprak defne atıp kaynatın. Günde bir defa tüketin. Her gün bir bardak tüketilen bu çay zamanla taşların erimesine ve mesaneden çıkmasını sağlar.
  • 10 defne yaprağını toz haline gelene kadar öğütün. Bu toza daha sonra üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın. Bu karışımı saç köklerinize sürüp bir saat bekleyin. Saç köklerini besleyen karışım deforme hücreleri iyileştirir. Saçta bit ay da kepek varsa kısa sürede bitmesini sağlar.
  • Yüksek antioksidan sayesinde vücudu serbest radikallerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı adeta vücutta kalkan görevi görür.
  • Folik asit vücudun olmazsa olmazıdır. Vücudun günlük ihtiyacı olan folik asit hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle hamilelik süresinde alınması gereken bir maddedir. Bu madde kemik gelişiminde etkilidir. 100 gram defne yaprağı günlük folik asit ihtiyacını karşılar.
  • Yemeklerden sonra yaşanan mide ekşimesi gibi sindirim sorunları için 2 gram defne yaprağını yarım bardak su ile karıştırın. İçerisine toz halinde zencefil ekleyip kaynatın. 5 dakika sonra süzüp tüketin. Sindirim problemlerini sık sık yaşayan kişilerin günde iki defa tüketmesinde fayda var. 
  • Glukoz ve kolesterol seviyeleri düşürmede etkili olan defne yaprağı, hem şeker hastaları hem de kalp damar hastaları tüketebilir. 5 defne yaprağını bir bardak suda kaynatın. Sabah aç karna tüketin.

Defne yaprağı çayı ne işe yarar?

Defne yaprağı çayı ne işe yarar?

Defne yaprağı çayı, kuru öksürüğü  anında keser. Sigaradan hasar almış akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Karaciğerin fonksiyonlarını artırır. Ayrıca defne yaprağı çayı sinir hücrelerini yenilediğinden yorgunluğu atarak motivasyonu artırır. 

Çok güçlü bir antienflamatuar olan defne yaprağının kesin bir etkisinin görülmesi için en ideal demleme şekli yaprakların sıcak suya eklenip bekletilmesidir. Kaynamış olan kaynar suyunun içine 3 tane defne yaprağını atıp 5 dakika yakın demlenmesini bekleyin. 5 dakikaya demlenen çayı süzerek boşaltın. Vücuttan ödem atmak için içerisine bir yemek kaşığı limon suyu ekleyip tüketin.

Defne yaprağı nerelerde kullanılır?

Defne yaprağı nerelerde kullanılır?
  • Defne yaprağı, yaygın olarak mutfaklarda baharat olarak kullanılmaktadır. Et, balık ve tavuk yemeklerinde, sebze yemeklerinde, soslarda ve turşularda lezzet verici olarak kullanılabilir.
  • Defne tohumu yağından elde edilen uçucu yağ sabun, şampuan ve kozmetik yapımında kullanılmaktadır. Yine tohumlardan elde edilen sabit yağ da saç bakımında kullanılabilir.
  • Yapraklarından yayılan aromatik koku, böcek kovucu etkiye sahiptir. Böcekleri uzak tutmak için ufalanmış defne yaprağı serpiştirilebilir veya defne yapraklarından yapılan tütsü yakılarak bicek ve sinekler uzaklaştırılabilir.
  • Peyzaj düzenlemelerinde çit bitkisi veya süs bitkisi olarak kullanılabilir.

Defne yaprağının yan etkileri nelerdir?

Defne yaprağının yan etkileri nelerdir?
  • Defne yaprağı, yemeklere konduğunda bütün halde koyulmalıdır ve yemek piştikten sonra çıkarılmalıdır. Doğrudan pişmiş defne yaprağı, sindirilemeyerek bağırsaklara zarar verme ihtimali bulunduğundan, tüketilmemelidir.
  • Defne yaprağı çayının hamilelikte ve emzirme döneminde ne gibi etkileri olacağına dair yeterli bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Bu dönemlerde kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
  • Kan şekeri seviyelerini etkileme özelliği bulunduğundan diyabetli kişilerin defne yaprağı kullanırken kan şekerini düzenli olarak kontrol etmesi gerekmektedir.
  • Defne yaprağının merkezi sinir sistemini yavaşlatma etkisi vardır. O nedenle anestezi almanızı gerektirecek herhangi bir durumda operasyondan iki hafta önce ve iki hafta sonra defne yaprağı tüketmemeye özen göstermelisiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler