0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Dutun faydaları nelerdir, dut yaprağı neye iyi gelir?

Doğal bir antibiyotik olan dut, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir meyvedir. Beyaz ve siyah renkte olan dut, kansızlığa, ağız ve diş sağlığı ve saçlar için de çok yararlıdır. Dutun sağlığa olan faydalarından bazılarını yazımızda bulabilirsiniz.

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Dutlar, dünya çapında ılıman iklimlerde yetişen Morus Alba adındaki bir ağaçta yetişen tatlı bir meyvedir. İpekböceklerinin en sevdiği yiyecek olan yaprakları, kışın dökülür ve bir sonraki mevsimde tekrar yapraklanır. Çin’de ortaya çıkmış ve oradan da tüm dünyaya yayılmış olduğu düşünülen dut, eşsiz lezzetleri ve içerdiği bileşimleri ile oldukça besleyicidir. Mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç ana gruba ayrılan dutların yapısı böğürtleninkine çok benzer ve taze ya da kuru olarak da tüketilirler.

Sindirimi iyileştirme, kolesterolü düşürme, kilo vermeye yardımcı olma, dolaşımın artması, kemik dokuları oluşturma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi pek çok yararı olan dut ayrıca bazı kanserleri önlemeye, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya, kan basıncını düşürmeye, gözleri koruyarak ve vücudun genel metabolizmasını iyileştirmeye de yardımcı olurlar. Şimdi dutun faydalarından bazılarını öğrenelim…

Dutun faydaları nelerdir?

Dutun faydaları nelerdir?
  1. Sindirim sistemini rahatlatır.  Kabızlık, şişkinlik ve bağırsaklardaki kramplara iyi gelir.
  2. Yüksek oranda demir içerir.  Demir içeriği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır. Kanı temizler.
  3. Gribe , soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
  4. A ve C vitaminlerini ihtiva eder . Antioksidan özelliği vardır.
  5. Göz sağlığını korur.
  6. İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir .  Hastalıklara karşı koruma sağlar.
  7. Kemikleri korur , güçlendirir . İçeriğinde bulunan K vitamini ,  kalsiyum ,  demir ,  fosfor ve magnezyum sayesinde yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan kemik rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.  Özellikle kemik erimesine karşı korur.
  8. Taze yapraklar kanamaları durdurmak maksadı ile buruna ve derideki yaralara tampon yapılabilir.
  9. Ağacın yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılabildiği gibi ağacın kabukları ve gövdesi de kurt düşürücü olarak ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.
  10. Meyveleri birçok hastalığa iyi geldiği gibi romatizmal ağrılara ,  böbreklerdeki ağrılara , kansızlık , stres , yorgunluk gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
  11. Uykusuzluğa iyi gelmesi de dutun faydaları arasındadır.
  12. Ayrıca bu şifalı meyve pekmez olarak yendiğinde ülser ,  gastrit gibi mide hastalıklarına iyi geldiği gibi bronşit ,  astım gibi akciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir.
  13. Zeka geliştirici özelliği vardır ve  çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir.
  14. Kalp sağlığını korur.
  15. İdrar söktürücü olarak günlük olarak 10-15 adet civarında meyvesi yenmesi tavsiye edilir.
  16. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkileri için 50 gr. kuru yaprak 1 lt. suda kaynatılır ve günde 3 bardak içilir.
  17. Kabızlık rahatsızlığına karşı her gün düzenli olarak 10-15 tane meyvesi yenirse kabızlık sorununu çözer .  Meyvelerin aç karnına yenilmesi kabızlık rahatsızlığının çözülmesine daha çabuk etki eder.
  18. Böbrekleri güçlendirmesi ve karaciğeri temizlemesi dutun faydaları arasındadır.

Dut yaprağının faydaları nelerdir?

Dut yaprağının faydaları nelerdir?
  1. Kan basıncı seviyesini kontrol eder, tansiyonu düzenleyici etkisi vardır.
  2. Aynı şekilde kan şekeri seviyesini kontrol eder. Dut yaprağı şeker hastalığı tedavisinde oldukça önemlidir.
  3. Kötü kolestrolü düşürmeye yardımcı olur.
  4. Karaciğer için harika bir bitkidir. Karaciğer hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  5. Çok güçlü antioksidanlar içerir.
  6. Göz hastalıklarına karşı koruyucudur.
  7. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur . Kalbin ritmini dengeler,  bağırsakları temizler ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olur.
  8. Göz sağlığı için önemlidir,  A vitamini deposudur.
  9. B1, B2 ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
  10. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirir ,  hastalıkları önler.
  11. Aminoasitler ile harika bir protein kaynağıdır.
  12. Kalsiyum, Potasyum,  Magnezyum,  Demir ve Çinko bakımından çok zengin bir bitkidir.
  13. Kemikleri güçlendirir, cildi güzelleştirir.
  14. Sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemine çok iyi gelir.

Kara dutun faydaları nelerdir?

Kara dutun faydaları nelerdir?
Kara dutun faydaları nelerdir?
  1. Kuru dut aç karınla tüketildiği zaman bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlayabilir .  Bu şekilde tüketim aynı zamanda bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olur.
  2. Kuru dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin kan yapımına ciddi anlamda katkıda bulunur ve anemi hastalığına engel olur.
  3. Kaynatılarak kuru dut içtiğinizde etkili bir idrar söktürücü olur .  Aynı zamanda ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
  4. Kuru dutların kaynatılarak suyunun içilmesi ağız sağlığının korunmasına yardımcı olabilir , saçlara uygulandığında saç sağlığını korur ,  aynı şekilde bu su ile cilt yıkandığında ,  cildi temizler ve besler.
  5. Enerji verici özelliğinin dışında kan şekeri ve kolesterol seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasına yardımcı olur.
  6. Bunların dışında dut ile aynı faydaları sağlar.

Dutun zararları ve yan etkileri nelerdir?

  1. Kan Şekerini Etkileri : Amerikan Diyabet Derneği (ADA) 20 insan üzerinde bir laboratuvar çalışması yaptı. 20 kişiden onu II derece diyabet hastası diğer 10 kişi ise sağlıklı insanlardan oluştu.  Araştırma sonucunda dutun bütün hastalarda glikoz düzeyini düşürdüğü gözlemlendi.
  2. Cilt Kanseri Riski : Dutun cilt sağlığına katkılarını anlatmıştık. Fakat 2010 yılında Fransız bilim adamlarının hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde hidrokinon olarak adlandırılan içeriğin cilt kanserine neden olduğu iddia edilmektedir. Bu yüzden bazı sağlık uzmanları dut ürünlerinin cilde uygulanması noktasında bazı çekinceleri olduğunu söylemek mümkün.
  3. Kemoterapiyi Olumsuz Etkileme : Tokyo, Nihon Üniversitesi’nden araştırmacılar dut köklerinden ve kabuğundan alınan özün lösemi hücrelerini tetiklediğini gözlemlemişlerdir. Bu araştırma sonuçlarına göre bazı uzmanlar kemoterapi tedavisi gören hastaların dut tüketiminden uzak durmalarını tavsiye etmektedirler.
  4. Karbonhidrat Emilimi : Dutun özelliği karbonhidrat emilimini engellemektedir.
  5. Düşük Kan Şekeri Sorunu : Dutun kan şekerini düşürdüğü düşünülmektedir ve bu hipoglisemiye yol açabilir. Bu durum açlık ,  baş ağrısı,  bulanık görme,  aşırı terleme,  baş dönmesi,  konfüzyon ve titreme gibi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden dut tüketimine itina gösterilmelidir.
  6. Dutun Böbreklere Etkileri : Dut potasyum açısından etkili bir kaynaktır. Bu yüzden böbrek hastaları ve safra kesesi sorunları yaşayan kişilerde komplikasyonlara neden olabilmektedir. Potasyum sağlık açısından hayati önem taşır ama böbrek hastaları ve safra kesesi hastalığından dolayı tedavi gören kişilerde sorunu iyice arttırır. Böbrek taşı sorunu olan kişilerde dut ve dutla alakalı besinlerden uzak durmaları önerilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler