0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

K vitamini ne işe yarar, hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

K VİTAMİNİ

K vitamini, kalp ve kemik sağlığı için çok önemlidir, ayrıca osteoporoz, kemik kaybı, Alzheimer gibi hastalıkların gelişmesini engeller. Kan pıhtılaşması için gereklidir ve K vitamini eksikliği önemli pek çok sağlık sorunu oluşmasına neden olabilir. Kanda pıhtılaşmayı sağlayarak, yaraların düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlayan K vitamini yetersizliği durumunda kan pıhtılaşma süreci uzar, kişide aşırı kanama görülebilir. Aşırı K vitamini tüketimi ise kanda pıhtılaşmayı hızlandırarak, damar tıkanıklığı ve kalp krizine neden olabilir. K vitaminin eksikliği kadar fazlalığı da tehlikeli olabilir.

K vitamini nedir?

Yağda eriyen bir diğer vitamindir. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler tarafından sentezlenmesi ve besinlerde bol miktarda bulunması nedeni ile eksikliği nadir görülür. K vitamini K1 ve K2 olmak üzere iki ana gruba ayrılır. K1 Vitamini bitki kaynaklı gıdalarda bulunurken K2 Vitamini daha çok hayvan kaynaklı gıdalarda görülür.

K vitamini görevleri nelerdir?

Temel görevi kan akışkanlığını kontrol etmektir. Kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Ana görevi kan akışkanlığını kontrol etmek olsa da kemik sağlığını destekler kalp rahatsızlığı riskini azaltır.

Yeterli K vitamini almak için ne yapmak gerekir?

K1 ve K2 içeren besinlerin düzenli ve dengeli tüketimi ile günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Her gün tüketmeniz gereken K vitamini miktarına dair genel geçer bir rakam yoktur. Bununla birlikte diyetisyenlere göre 19 yaş üstündeki erkekler günde 120, kadınlar 90 mg K vitamini tüketmelidirler.

K vitamini türleri ve K2 vitamini

K vitamini, K1 ve K2 olacak şekilde iki farklı sınıflandırmada ele alınır. K1 vitamini koyu yeşil sebzelerde bulunurken, K2 vitamini hayvansal ve fermente gıdalarda yer alır. K1 vitamini açısından zengin olan besinler, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından depozit forma dönüştürürler, ince bağırsakta emildikten hemen sonra karaciğerde ve yağlı dokularda K2 vitamini şeklinde depolanırlar.

K vitamini faydaları nelerdir?

  • Kemik sağlığının korunmasında oldukça önemlidir; Yapılan araştırmalarda K vitamini eksikliğiyle kemik erimesi arasında oldukça sıkı ilişkinin olduğu gösterilmiştir. K2 vitamini, dişlerin ve kemiklerin yapısında yer alan ana minerallerden olan kalsiyumun metabolizmasında çok önemli bir görev üstlenir. Kuvvetli kemik oluşumuna yardımcı olur, kemik yoğunluğunun iyileşmesinde rol oynar. K vitamini takviyeleriyle kemikler için kırık riski ciddi oranda giderilmektedir. Osteoporoz riskinin engellenmesi adına K vitamini tavsiye edilmekte.
  • Diş sağlığına oldukça faydalıdır; K2 vitamini diş sağlığına çok faydalı bir vitamindir. Fakat bu konuda yapılan araştırmalar, halen tıpta devam etmekte. Kimi araştırmacılara göre bu vitamin, dişlerin sağlıklı ve daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Bunun sebebi; K2 vitamini bakımından osteokalsinin aktive olmasıdır.
  • Akıl sağlığını güçlendirir; K vitamini, unutkanlığa iyi gelerek, epizodic hafızayı kuvvetli hale getirir. 70 yaş ve üstü kişiler içerisinde yapılan çalışmalarda, kanında en çok K vitaminin yer aldığı yaşlıların en yüksek hafıza performansına ehil oldukları kanıtlanmıştır.
  • Kalp sağlığının korunmasında birebirdir; Kalp etrafında bulunan arterlerde, kalsiyumun birikmesi, bireyin kalp rahatsızlıklarına yakalanma olasılığını yükseltir. Bu yüzden K vitamini kalsiyumu dengeler ve bu tür konuların önüne geçer.
  • Kansere karşı koruyucudur; K2 vitamini, karaciğer kanserinin yeniden oluşmasını önler.

K vitamini hangi besinlerde bulunur?

  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Karaciğer
  • Kuru baklagiller
  • Balık

Lahana ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerde yüksek oranda K1 vitamini yer alır. Bitkisel yağlarda ve birtakım meyvelerde de K1 vitamini bulunur. Maydanoz, ıspanak, soya fasulyesi, bamya, üzüm, marul, havuç, şalgam, pancar, kivi, erik, Brüksel lahanası, yaban mersini, brokoli; K1 vitamini içeren bitkilere örnek olarak gösterilebilir.

K2 vitamini içeren hayvansal kaynaklar

Yüksek yağlı süt ürünleri, karaciğer, diğer organ etleri, süt, peynir, tereyağı, yumurta sarısı; K2 vitamini açısından zengin olan hayvansal kaynaklardır. Aynı zamanda fermente gıdalarda da K2 vitamini yer alır.

K vitamini eksikliğine ne olur?

Özellikle bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin azaldığı durumlar ve safra yolu hastalıklarında emilimi azalır, eksikliği görülür. A ve D vitamininin aksine K vitamini vücutta önemli miktarda depolanmaz. Eksikliği kısa sürede hissedilebilir. Eksikliğinde kanama sorunları yaşanır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler