Dünya geneli koruma altına alınmış kum zambağı faydaları nelerdir?

Dünya geneli koruma altına alınmış kum zambağı faydaları nelerdir?

Zambak Nedir?

Zambak, zambakgiller (Liliaceae) familyasının Lilium cinsinden genellikle soğan ile üreyen mevsimlik çiçekli bitkilerin adıdır. Zambakgiller familyasında bu cinse ait 110 civarında bitki türü vardır.

Genellikle bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılır, bazı soğanlı türleri de insanlar tarafından yenilebilir. Bu cinse ait zambak türü asıl zambaktır, isminde zambak geçen başka bitkiler de olmasına rağmen onlar diğer gruplara aittir. Zambak bitkisinin çiçekleri kimi ülke mutfaklarında besin olarak tüketilmektedir.

Kum Zambağı

Kum zambağı (Pancratium maritimum L), nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasına ait, kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitki türüdür.

Çok yıllık, soğanlı, genişçe uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40–45 cm boyunda, beyaz çiçekli, çiçek sayısı 3-15, koronalı, korona tepallerin 2 / 3 ü kadardır. Çiçeklenme zamanı Ağustos ve Ekim ayları arasındadır.

Tüm Akdeniz ülkelerinde ve Karadeniz’in güney kıyılarında yetişir. Türün nesli tehlike altındadır. Türkiye’de bulunan zambakların ülke dışına çıkarılması suçtur. Türe yönelik en önemli tehdit, kıyı bölgelerinde hızla yayılan yazlık konutlardır.

Dünyada ve Türkiye’de nadir görülen Kum Zambağı, koruma altına alınmıştır. Özellikle ticari amaçla sökülmesine rekor ceza kesilen bu doğal güzelliğin neslinin korunması için bazı çalışmalar yürütülmektedir.

Zambak Yağının Faydaları

  • Zambak yağı ağrılı olan bölgeye uygulandığında ağrıların azalmasını sağlar.
  • Diş ağrısı, apse, iltihap gibi durumlarda tedavi edici, ağrı kesici özelliğe sahiptir.
  • Zambak kokusu çok hoş bir koku olduğundan parfüm yapımında da kullanılır.
  • Cilt bakımı ile yapılan bir çok cilt kürü, cilt maskesinde kullanılır.
  • Cildin yaşlanmasını geciktirirken, kırışıklıkları azaltır.
  • Romatizma ağrılarına birebirdir.
  • Selülitleri giderici etkiye sahiptir.
  • Kozmetik dünyasında kullanılan kozmetik malzemelerin bir çoğunda kullanılır. Özellikle cilt gerginleştirme, kırışıklık kremlerinin özütlerinde kullanılır.
Henüz Yorum Yok

Yorum Gönder

Your email address will not be published.

Bu web sitesinde yer alan hiçbir içerik, tanı ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Bu web sitesini ziyaret eden her kullanıcı site kullanım koşullarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Karşılaştığınız sağlık sorunları ve alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuza başvurmalısınız. 112 Acil Yardım numarasından acil destek alabilir, 182 Hekim Randevu Sisteminden doktorunuzdan muayene için randevu alabilirsiniz.